Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Parker, Čarli (1920-56)

Čarli „Dvorišna ptičica“ Parker bio je prvi džez muzičar odabran za Zid Slave. Samo nekoliko sati pošto je izdahnuo, legendarni grafit „PTICA ŽIVI“ naškraban je na zidovima njujorškog metroa. Iako je on umro, kao je to jedan komentator rekao, „od svega“, sada je i zvanično postao besmrtan.
Posle Luja Armstronga on je, u stvari, najbesmrtnija osoba iz sveta džeza. On nije baš sasvim sam osnovao moderan džez, pošto su u to doba postojali i drugi, poput Džona Birksa, „Dizija“ Gilespija i Telonijusa Monka, koji su takođe u tome učestvovali. Ali, sa sigurnošću se može reći i sledeće: sve i da je Monk (kaluđer) bio Birks, a Gilespi kaluđer, Parker bi svejedno izmislio re-bop, be-bop i običan bop. On je to radio svirajući na alt saksofonu poznate popularne melodije toliko brzo i briljantno da niko nije uspevao da ih prepozna. Takođe im je davao i nove naslove, što je svakako dodatno zbunjivalo slušaoce i hroničare džeza. Tako je Čeroki Reja Nobla postao Koko Čarlija Parkera. Nešto kasnije je Djuk Elington napisao potpuno drugačiji Koko, što već počinje da liči na zaveru.
Čarli Parker je imao u Njujorku klub koji je po njemu dobio ime „Ptičija zemlja“ i bio je redovno toliko pun da se dešavalo da ni sam Čarli nije mogao ponekad da uđe.

Dobro jutro svima, bez obzira na kojoj geografsoj dužini živeli!
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 12:25 am.