Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Kako pričati o džezu VIII


... Knjiga Džezeri, objavljena 1939, očigledno pripada romantičnom dobu džez literature, u stvari, romantičnom dobu samog džeza, kada je bilo važnije izgraditi boju i podlogu, nego ulaziti u detaljne diskusije o muzici. Oko 1950, na svoje je došla potpuno druga vrste kritike, tj:

„Teoretičar može da tvrdi kako bluz skala nije ništa drugo nego skala vrsta D, koju neki istoričari pominju kao Dorsku. U stvari, bluz skala ima sasvim drugu prirodu i može se razlikovati od grčke po varijabilitetu svojih bluz nota. Treći i sedmi stepen spušteni su, ili ne zavise od toga koliko je poželjna otvorena ili skrivena aluzija na glavnu skalu. Često, bluz note predstavljaju neizmenjene primere istog stepena unutar jedne jedine fraze. Ponekad se dva stepena preklapaju i u takvim slučajevima je bluz nota, koja je jedna vrsta prigušenog muzičkog ukrasa, naglašena.“

Naravno, u ranim danima, niko nije ni pretpostavljao da svirač pogrbljen napred tako da mu klarinet uperen u pod, zapravo pati od prigušenog muzičkog ukrasa. Mnogi koji su pomrli od sličnih stvari pre nego što je to otkriveno, danas bi bili spaseni.

Uh, umalo da zakasnim! Dobro jutro svima!
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 8:46 pm.