Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

". . . Na Martiniqueu sam posetio priprosta i zapuštena postrojenja za proizvodnju ruma; tamo su još upotrebljavali aparate i tehniku iz 18. veka. Naprotiv u Puerto-Ricu su mi, u fabrikama kompanije, koja ima neku vrstu monopola nad celokupnom proizvodnjom trske, pokazali rezervoare od belog emajla i hromirane slavine.
Pa ipak, sve vrste ruma na Martiniqueu, koje smo probali s nogu iz starih drvenih buradi zgrušanih od otpada, bijahu blaga ukusa i mirisave, dok su one u Puerto-Ricu proste i grube.
Da li se prijatna pitkost prvih dobija od nečistoća, koje se zadržavaju zahvaljujući prastarom načinu obrade? Taj kontrast objašnjava u mojim očima paradoks civilizacije, čije čari u suštini zavise od taloga, koje ona prenosi u svom prelivu, a da mi ipak ne možemo sebe sprečiti da ga prečistimo.
Iako imamo dvaput pravo, mi javno priznajemo svoju krivicu. Jer imamo pravo biti racionalni, kad nastojimo povećati svoju proizvodnju i sniziti proizvodne troškove.

Ali isto tako je naše pravo voleti ona nesavršenstva, koje tako uporno nastojimo odstraniti. Društveni se život sastoji u tome da uništava ono, što mu daje aromu. . ."Prethodno je uočio Levy Strauss početkom prošlog veka. Tendencija se ipak održala i unapredila. Da li je to napredak, ili smo prisiljeni da "smanjimo proizvodne troškove"!?

Budućnost koja nam se sprema po pitanju hrane i ishrane je uz grublja uopštavanja otprilike sledeća: Npr. proizvodite ajvar. Oni koji kontrolišu proizvodnju interesuje da li je vaš proizvod štetan po ljudsko zdravlje i da li se uvek isporučuje u istom (minimalnom) kvalitetu. Da li je ajvar prekuvan, nekuvan, preslan, neslan i sl. odlučuje tržište, odnosno mi. Postupak pripremanja mora da bude u tančine razrađen i prihvaćen, a što itekako košta, tako da će svaki prehrambeni proizvod morati da ima deklaraciju da su procedure i kvaliteti poštovani.

Domaći proizvodi? Može, ali na vlastitu odgovornost i samo za ličnu upotrebu.
Koliko smo spremni da vidimo pijace sa jednom ili dve vrste sira, a koji će da se razlikuju eventualno po boji pakovanja?
Domaća rakija, čvarci, kobasice, kulen, švargla . . . you name It???


Koliko je spreman naš duh raznolikog da se utopi u "konfekciju"?
Da li ste spremni da izgubite svog prodavca sira?

p.s. Hrana i ishrana je navedena kao primer, ali mišljenja sam da slične priče i pričice postoje u svim porama svakodnevice.
U Beogradskim prodavnicama u toku je kampanja promocije novog proizvoda Imleka... konzumno mleko koje je upotrebljivo 5 dana, nije potrebno kuvanje itd, itd.

A kad procitate sta pise na pakovanju u toj kutiji ima najmanje (ako uopste ima) onoga sto je proizvela krava. Neki kreten bolje od krave zna sta treba da sadrzi mleko...

Samo, to "mleko" nije ni priblizno ukusno kao ono koje sam kao dete pio u selu... tek pomuzeno, pa procedjeno i skuvano u cadjavom loncu na "smederevcu"... Unhappy
Kada bismo razmisljali sta sve konzumiramo kroz hranu i pice, verovatno ne bismo ni jeli, ni pili.
Jeste strasno. Jezim se kad razmisljam o tome. Pogotovo ne verujem u "organik' proizvode. Sve je to isto, samo se cena razlikuje. Kako oni mogu toliku kolicnu "organik" hrane da proizvedu, nema sanse.
Hrana je takva kakva jeste. Bolju nemamo Unhappy

Ipak, nakako zaključujem da nas ubrzo očekuje sudbina naših komšija. Svako će imati pravo da proizvodi hranu samo za vlastitu upotrebu, a i to na vlastitu odgovornost.
Tržište će da doživi značajno suženje asortimana. Ko nije "po ISO 18 000 (i kusur)" neće prodavati, ili će prodavati na crno Unhappy (verovatno će među prvim na udaru da budu konkurenti kompanija kao McDonald´s i sl.)

Koliko smo mi kao nacija spremni da se odreknemo između ostalog i svog prodavca sira, domaće rakije . . .?p.s. Ma šta zna krava šta je mleko? lol
(Izvinjavam se ovo je bilo jače od mene)
Jedan moj prijatelj je, aludirajuci na kuhinju svoje bolje polovine, rekao: Ako je bas gadno, samo dosta posolis!
Navivicemo se mi i na aditive i konzervanse i pojacavace arome, tj vec jesmo..... Mada se bojim da necemo morati bas dugo da se na taj nacin "patimo".... roll
U poslednjih par dana progoni me neka misao, ideja ili sta je vec.... Potpuno sam razocaran u kolektivnu svest ljudskog roda, samim tim i u "napredak" istog. Sta moze covek da pomisli kada vidi da smo unistili planetu na kojoj zivimo, ne treba se zavaravati da ima jos nade - nazalost, to je ono sto sam shvatio pre par dana. Unistili smo atmosferu, eheeeej, i nista - mi kuliramo. Sitni smo. A ne da mora nesto da se uradi vec mora sve da se zaustavi i to zauvek! Ali ne, treba nam JOS automobila, JOS mobilnih telefona, i JOS fabrika..... Moja procena je da imamo jos nekih 20 god....
Bice skoro propast sveta, e pa neka - nije steta!!! evil
Ebes sir!
DeAlmasi, gde postavi ovu temu? lol lol Tek sad necu nista da jedem...a znas da moram, hahaha.
Necu ni da razmisljam o tome. Poludela bih ako krenem. shock lol
kupite sumece tablete multivitamina (bilo kog) i procitajte sastav. sve sami emulgatori. ali to nije nista strasno. uglavnom izazivaju stomacne tegobe, poremecaje funkcije bubrega i jetre (kazu kratkotrajne), a ima ih i kancerogenih. najbolji je E-330. on je kancerogen. e sad, da ga ne bi provalili oni ga napisu kao limunska kiselina, a to se svuda koristi. ako je za utehu, ameri takvu hranu vec dugo koriste i zato su superiorni.
ukradite moju foru. ja imam sok za mene, i sok za goste.
Dobro je da znamo, da ti ne dolazimo u goste lol shock

Pa, kako mozes, bre? Trujes svoje prijatelje, bozeeeeeee roll


Salu na stranu, stvarno postaje zabrinjavajuce. Mrketing je cudo. Nemojte bre da me plasite. :?
tuti, reci mi da li si ikada otisla negde u goste a domacin ti kaze:"Sedi tu i odmori, odoh da pomuzem kozu pa da te posluzim s mlekce"?
svi su se nevukli jedno vreme na necu reci koji sok a da je samo trecina potrosaca procitala sastav, taj veliki proizvodjac bi propao za mesec dana.
Pa, znam, ali zato ti treba da upozoris svoje goste i prijatelje. Posle toga, neka biraju sta ce.
Pa, znam, ali zato ti treba da upozoris svoje goste i prijatelje. Posle toga, neka biraju sta ce.ok. od sada cu da da ih pitam:" Dragi gosti, sta zelite, E-330, E-140, E-250 ili E-180 a imamo i novitet E-470".
sala mala :D
Pre par godina u ruke mi je dospeo reklamni materijal mlekare Zajecar. Na vrlo lepo izradjenim karticama prikazani su proizvodi ove mlekare iz stocarskog kraja. Kraja koji ima tradiciju i autenticne sireve...

Tu sam saznao da Mlekara Zajecar proizvodi Feta sir!? Budibogsnama... Smile

Ne mogu oni nama nista... mi cemo to sami... Smile
Zna li neko sta je ISO 9000? Smileda nije certifikat, u kom razmeru mozhe neka firma da posluje wink wink wink
Termin "ISO 9000" ili drugačije (tačnije) "serija ISO 9000" se upotrebljava kao zbirni naziv za skup više standarda (9000-9999).
Međutim serija ISO 9000 sadrži i standarde koji ne spadaju među ove brojeve. Tako je deo serije ISO 9000 pr.i ISO 10018 koji tretira postupak rešavanja reklamacija - smernice organizacije.

Standarde je inače formulisala još pedesetih godina prošlog veka (A ko drugi?) američka vojska, kao posledica zahteva minimalnih kvaliteta koje bi trebao da ispuni isporučioc robe. (Dokle to sve ode?)

Možda je interesantno sledeće? Obzirom da su vrlo retke firme koje finalni proizvod proizvode bez kooperanata, ako žele da njihov proizvod izađe sa ISO 9000 sertifikatom svi dobavljači sirovina, delova i sl. moraju takođe da poseduju takav sertifikat. Dakle ako barem teoretski ono što nosi naziv "organic food" bi trebalo da bude to što piše da jeste. Wink Inače sam svojevrsno sa jednim sitnim zemljoposednikom računao da bi na hektaru zemlje, dva radnika bi trebala da uz pomoć štapa, kanapa, pumpe za zalivanje i dobre volje proizvedu oko 30-40 tona paprike. (naravno organic)p.s. Ebes sir! A kako? Po kom standardu?? lol twisted
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 9:34 pm.