Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Šta znači zapravo intimnost? Gde počinje i kada završava? Kako intimni prestaju biti intimni? Neki smatraju da intimnost počinje sa seksom. Znači li to da intimnost prestaje kada prestane seks? ...
Život brzo prolazi
Intimnost je pokazati najdublja i najskrivenija, najiskrenija osecanja... misli, potpuno razotkrivanje sebe drugoj osobi. Znati nekoga intimno znaci u potpunosti poznavati osobu u svakom smislu...ne samo u sexu...
Ja mogu, a neću da govorim, jer kad se osmehujem niko ne zna da li je to znak ignorisanja ili znanja, naivnosti ili iskustva, slabosti ili snage...

Tako o meni mogu misliti svašta, a ne znati ništa.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
kalelarga kaže...

Šta znači zapravo intimnost? Gde počinje i kada završava? Kako intimni prestaju biti intimni? Neki smatraju da intimnost počinje sa seksom. Znači li to da intimnost prestaje kada prestane seks? ...

Vrste intimnosti


Po Lauri Lewis, postoji osam različitih vrsta, odnosno stupnjeva intimnosti. Ovi različiti stupnjevi se mogu posmatrati i kao razvojni put jedne zdrave veze. Ono što se često dešava jeste da parovi preskoče neki od ovih stadijuma razvoja veze odmah prelazeći na neki od narednih, najčešće seksualnu intimnost. U takvim vezama osobe često navode da osećaju da nešto nedostaje, ali da nisu sposobne da to nešto jasno i odrede. Osećaju se neispunjeno i nepovezano sa partnerom, a kako su već ušli u šesti ili sedmi stadijum intimnosti, deluje im neverovatno da je njihov problem zapravo nedostatak potpune intimnosti u odnosu.
Tri vrste intimnosti sa kojima najveći broj parova ima problema su intelektualna, duhovna i emocionalna. One se često preskaču ili zbog toga što osobe žele da što pre stignu do seksualne intimnosti ili zbog toga što ni same nisu intelektualno, duhovno, niti emocionalno stabilne i sigurne u sebe te ne mogu to ni da podele sa nekim u vezi.

Ono što se često dešava jeste da parovi preskoče koji od ovih stadijuma razvoja veze odmah prelazeći na neki od narednih, najčešće seksualnu intimnost. U takvim vezama osobe često navode da osećaju da nešto nedostaje, ali da nisu sposobne da to nešto jasno i odrede.

-Fizička

Fizička intimnost odnosi se na ono što prvo primećujemo kada neku osobu upoznamo. To su sve one karakteristike na koje se obraća pažnja u prvim sastancima na početku veze, na primer način na koji osoba govori, misli, izgleda i komunicira sa okruženjem. Kada nam se neko dopadne na prvi pogled, i sa njim poželimo da ostvarimo vezu, uglavnom se radi o tome da smo zapravo uspeli da ostvarimo ovu vrsti intimnosti. Takođe se i prijatelji najčešće biraju na osnovu ostvarenja ovakve intimnosti. Da bi veza imala ostvaren ovaj nivo intimnosti nužno je da postoji dopadanje u smislu izgleda, gestukalacije ili slično. Karakteristično za parove koje lako ostvare ovaj nivo intimnosti u početku jeste izražen osećaj ponosa kada su jedno pored drugoga.

- Estetska

Odnosi se na deljenje sličnog ukusa i stila u muzici, drugim umetnostima, oblačenju itd. Nakon početne privlačnosti koja se ostvaruje u prvom stadijumu intimnosti, parovi ispituju dalju kompatibilnost kroz knjige, filmove, slike itd. Iako potpuno poklapanje u ovim stilovima nije niti moguće, niti neophodno, ono što jeste neophodno je to da partneri dobro poznaju sklonosti i preferencije druge osobe i razumeju ih i prihvataju i pored toga što se razlikuju.


- Rekreaciona

Rekreaciona intimnost odnosi se na zajedničke sportove ili hobije kojima se partneri bave. Ni u ovoj vrsti nije neophodno potpuno poklapanje, čak je i poželjno da svaka osoba u vezi ima neki hobi koji će ostati samo njen i koji neće deliti sa partnerom. Na taj način se sprečava gubljenje sebe u drugoj osobi i preterana zavisnost od partnera. Ipak, pored tih aktivnosti, poželjno je da osobe u vezi imaju i neke zajedničke aktivnosti. Dostići ovu vrtsu intimnosti ne mora da zahteva bavljenje istim sportom ili hobijem, već samo postojanje nekih aktivnosti koje će partneri raditi zajedno u slobodno vreme.

-Intelektualna

Prvi ozbiljniji test svake veze, i ujedno trenutak kada počinje da se razvija osećaj dublje povezanosti između partnera, jeste trenutak u kome se postiže intelektualna intimnost. Zahvaljujući postojanju ove vrste intimnosti osobe mogu da u vezi dele svoja uverenje, stavove, strahove i nade, bez ustezanja i strahovanja o tome kako će ih druga strana prihvatiti. Iako se naziva intelektualna, ova vrsta intimnosti nema mnogo veze sa nivoom inteligenicije niti sa obrazovanjem, već više sa uverenjima i karakterom partnera. Ovde spada i deljenje stavova o crkvi, politici i porodici.

-Duhovna

Jedan od oblika intimnosti koji se najteže dostiže, i koji mnogi parovi ne uspevaju da postignu ni nakon više godina u braku, jeste duhovna intimnost. Zbog težine dostizanja, njen nedostatak je jedan od najčešćih razloga neuspeha veza. Da bi se dostigao ovaj nivo intimnosti neophodno je da svaka od osoba u vezi pre toga uspe da jasno odredi sebe, svoja uverenja i smisao sopstvenog života. Tek nakon toga, osobe u paru mogu izgraditi zajednički moralni sistem i svrhu. Tek kada se ovo desi, dolazi do prelaženja sa ‘ja i ti’ na ‘mi’. Partneri su stvorili svoje zajedništvo u kome dele osećaj svrsishodnosti, stav prema svetu i očekivanja od budućnosti.

-Emocionalna

Ova vrsta intimnosti ne odnosi se na pozitivna osećanja i zaljubljenost, kako se često pretpostavlja, već na prihvatanje partnera u celini, takvog kakav je, sa svim vrlinama i manama. Znak da je dvoje ljudi došlo do ovog nivoa intimnosti jeste njihovo slobodno izražavanje svih osećanja onda kada su zajedno. Ukoliko žena koja je u braku zove svoje prijateljice svaki put kada je nervozna, a sa mužem ispoljava samo pozitivna osećanja, ili obrnuto, ukoliko muž služi isključivo kao upijač negativnih emocija, onda je to znak da u odnosu nedostoje emocionalne intimnosti.
-Seksualna

Želja da se što pre dosegne ovaj nivo intimnosti je jedan od čestih razloga zbog kojih veze ne opstaju. Ukoliko ne postoji želja da se ostvari duža veza, nema ničeg lošeg u tome što osobe prolaze kroz prva tri nivoa intimnosti a zatim, preskačući intelektualnu, duhovnu i emocionalnu intimnost, teže da razviju seksualnu. Ipak, koristeći ovaj obrazac isuviše dugo, kroz zabavljanje i kraće veze, vremenom ovo postaje jedini mogući način prolaska kroz vezu za koji osoba zna. Problem nastaje onda kada se sretne neko sa kojom osoba želi da ostvari dublju vezu, a ipak se obrazac preskakanja srednjih nivoa intimnosti ponavlja. Tada se veza završava, a da nijednom od partnera nije jasno šta je zapravo istoj nedostajalo. Ova vrsta intimnosti se ne odnosi samo na postojanje seksualnog odnosa, već i na slobodu partnera da u istom eksprimentiše, ukoliko to želi, i jasno pokaze svoje sklonosti. Problem je što, ukoliko nema ostalih oblika intimnosti, onda je teško razviti i potpunu i pravu seksualnu intimnost.

-Bezuslovna

Najviši nivo intimnosti koji retko koji par postigne je bezuslovna ljubav. Može se posmatrati kao ideal kome treba težiti, a koji se ipak retko u potpunosti ostvaruje. Slično je potpuno ostvarenoj i samoaktalizovanoj osobi. Najbolji dokaz postojanja ovako duboke povezanosti između partnera jeste podrška partneru i kada prolazi kroz turbulentne periode, kada se čini da se menja ili kada je očigledno da greši. Ponekada je potrebno dozvoliti partneru i da pogreši, i da bude gori od onoga što se od njega očekuje, ukoliko je to posledica krize kroz koju prolazi. Podrška i u ovakvim situacijama može upravo biti ne samo dokaz ljubavi, već i pomoć u izlaženju iz krize.

Svi nabrojani stadijumi intimnosti su zapravo različiti aspekti jedne stabilne i duboke veze izmedju dve osobe. Oni se mogu posmatrati i kao pokazatelj stepena razvoja veze i iskoristiti za određenje smera u kome se veza treba dalje razvijati
- For God´s sake, Effie, why can´t you be like other girls?!
-Because the world is overcrowded with other girls Smile


pre nego sto me iskometarises, potrudi se da si jebeno savrsen/a
   lajkuje ovo
Jesam ga kopirala Smile
- For God´s sake, Effie, why can´t you be like other girls?!
-Because the world is overcrowded with other girls Smile


pre nego sto me iskometarises, potrudi se da si jebeno savrsen/a
kontra, nemas pojma! grin Tongue

Idem putem jedem bonbonjeru, na te mislim zveknem u banderu!
Lako se kurčit, kada imaš talenta!
Vrhunac
Posalamim onog ispod i iznad...
Sashkic kaže...

Intimnost je pokazati najdublja i najskrivenija, najiskrenija osecanja... misli, potpuno razotkrivanje sebe drugoj osobi. Znati nekoga intimno znaci u potpunosti poznavati osobu u svakom smislu...ne samo u sexu...

Da, tako nešto bi bilo logično. Celovita povezanost. Ne samo pokazati, već i uzajamno razmenjivati, konstantno, bez prisile i nametanja. Međutim, vrlo često se intimnost izjednačava sa seksualnom vezom ili prijateljskom, tj. ili jednom ili drugom. U tom slučaju bi ova podela o vrstama imala smisla. Međutim, ako se radi o celovitom odnosu onda se ne može govoriti o vrstama intimnosti. Takođe, šta se dešava sa onima koji su bili seksualnoj vezi, pa prestali i održavaju kontakte? Da li su oni i dalje intimni? Ili intimnost prestaje onog trenutka kada se ne stvara celovit odnos bliskosti?
Život brzo prolazi
Morski_Konjic kaže...

Ako je intimnost sve ovo o cemu pricas, radije ne bih bio intiman ni sa kojom zenom. Sex mi je sasvim dostatan...Ja sam skroman i od zivota ne zahtijevam bas sve...

He, pa šta je drugo? Jer, seks se može imati i za pare i iz čiste razonode, za jednu noć, svingerski itd. itd. Ali, biti intiman zahteva mnoooogo više. S druge strane, ni žene uglavnom ne žele intimnost, već pažnju, što je veoma širok i rastegljiv pojam. Pod "pažnja" može da se ubroji sve od komplimenata do kupovine skupih poklona, ali i poslušnosti i papučarstva. No, same ne uzvraćaju pažnjom već treba da budeš zadovoljan što te trpi, he. Tongue
Život brzo prolazi
kalelarga kaže...


..... No, same ne uzvraćaju pažnjom već treba da budeš zadovoljan što te trpi, he. Tongueja sam mislila da ce da se prica uopsteno....
Leposava kaže...

ja sam mislila da ce da se prica uopsteno....

pa to ti je uopštena priča, a ne konkretna. Gde je pomenuta neka konkretna individua?
Život brzo prolazi
Morski_Konjic kaže...

Poslije tvojih izlaganja sam potpuno omrznuo intimne odnose. Sacuvaj me boze i sto dalje od mene... Sexualni mogu ali od tih intimnih se najezim...

Bolje ti je noda da odustaneš i od seksualnih jer sa njima sve počinje Tongue
Život brzo prolazi
do sad nikad nisam cula da kad neko kaze ja sam intiman/intimna sa nekim ili onaj je intiman sa onom da se u stvari misli da su mnogo mnogo mnogo dobri prijatelji.....biti intiman sa nekim je definitivno vezano za sex na prvom mestu...a onda moze da dodju ta najskrivenija osecanja i sl....

a vi pricajte do sutra o duhovnoj savrsenoj bezuslovnoj najdubljoj i naj naj povezanosti i to da sve to moze da bude intimno al bRez sex/a....kako da ne...

i da ne budem pogresno shvacena...rec intima se tumaci potpuno drugacije kada je jedna osoba u pitanju a potpuno drugacije kada se radi o dvoje...ovde se mesaju pojmovi da bi se nesto dokazalo i vrtelo do besvesti kao po obicaju...tako da ja dalje necem da se pecam na nebuloze....
Poslednja izmena April 15, 6:49 pm od Lepa.
Morski_Konjic kaže...

I jos nesto... Intimne odnose, onako kako ih ti percepiras, mogu imati samo sa samim sobom... Dakle, taj tvoj "cjelovit intimni odnos" bi se kod mene mogao prevesti kao masturbacija...

Odnos sa samim sobom se ne računa u intimne. Ali dobro, možda šizofrenija može da pomogne. Tongue
Život brzo prolazi
Leposava kaže...

do sad nikad nisam cula da kad neko kaze ja sam intiman/intimna sa nekim ili onaj je intiman sa onom da se u stvari misli da su mnogo mnogo mnogo dobri prijatelji.....biti intiman sa nekim je definitivno vezano za sex na prvom mestu...a onda moze da dodju ta najskrivenija osecanja i sl....

a vi pricajte do sutra o duhovnoj savrsenoj bezuslovnoj najdubljoj i naj naj povezanosti i to da sve to moze da bude intimno al bRez sex/a....kako da ne...

i da ne budem pogresno shvacena...rec intima se tumaci potpuno drugacije kada je jedna osoba u pitanju a potpuno drugacije kada se radi o dvoje...ovde se mesaju pojmovi da bi se nesto dokazalo i vrtelo do besvesti kao po obicaju...tako da ja dalje necem da se pecam na nebuloze....

Pa ne bez seksa, već uključujući i sve ostalo, a ne samo seks. Recimo, da li su prostitutka i mušterija intimni? Imaju seks, ali da li je taj njihov seks izraz njihove intimnosti, tj. bliskosti?
Intima je ono naše individualno, lično, pojedinačno, a intimni odnosi bi trebalo da označe povezivanje dve ličnosti, pojedinca, individue sa onim što ih čini takvim kakvi jesu, sa onim specifično njihovim i to na celovit način, tj. duhovno, duševno i fizički. Odnos bez tajni, u smislu bez skrivanja.
Život brzo prolazi
kalelarga kaže...


pa to ti je uopštena priča, a ne konkretna. Gde je pomenuta neka konkretna individua?No, same ne uzvraćaju pažnjom već treba da budeš zadovoljan što te trpi, he. Tongue

evo jos jednom...neko iskustvo govori e sad cije je to ti znas jer si ti to i citirao... mozda nije tvoje mozda je od nekog koga ti poznajes nisam ja prst uperila u tebe sacuvalamajka pa da se odma brecas....
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 4:30 am.