Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
Tema: ?
Ovo sam nasao, sad koliko je tacno...jbg


ArgusPanoptes
18.07.2004., 13:55
Na pocetku 1980-e,Bob i Vejlersi su otisli u Gabon gde su ucestovali u africkoj debati.Tamo je Bob pronasao Dona Tejlora, svog menadzera koji ga je prevario za novac.Bob se toliko razbesneo da je skoro pretukao Dona na smrt, a zatim ga je otpustio.Vlada Zimbabvea je pozvala grupu da svira na nezavisnoj ceremoniji u aprilu 1980-e.To je bio Marleyev trijumf i mozda jedan od najsnaznijih trenutaka u njegovom zivotu. Poslednji album benda nazvan “Ap rajzing” je miksovana verzija koja je ukljucivala pesme : “ Kuld ju bi lovd? ” ,”Kaming from d kold”, “ Vork”, i izbrisanu baladu “ Redemptsn song “.
Grupa je otisla na evropsku turneju tokom koje su odrzali koncert u Milanu pred 100.000 ljudi. Novi album je bio dobro uradjen i pravili su se planovi za americku turneju sa Stivi Vonderom.Poceo je na Medison Skver Gardenu i nastavio sa Stent Fietrom u Pitcburgu, sto je bio njegov poslednji nastup.
Smrt se ipak pokazala kao nesavladivi Vavilon. Taj Vavilon – rak, koji mu je lagano izjedao mozak, pluca i jetru, nije se samo zadovoljio time da unistava telo. Kada je zeleo da se sukobi sa samim rastafarijanstvom,Vavilon raste je primorao Boba da odustane od svoje svete trave marihuane ( rekao ne drogama ali kasno) i potom radi lecenja tumora na mozgu obrije svoje duge kovrdze,obelezje svakog pravog rasta. ”Moje kovrdze”,govorio je Bob , “ oznaka su moje potpune slobode. One poklazuju ljudima u Vavilonu da je covek koji ih nosi potpuno slobodan ”. Ironicnom igrom slucaja, ovaj velikan rege i rok muzike, borac za ljudsku slobodu, umro je bez njih 11.5.1981 - e.Sahranjen je 21.5.1981-e na nevidjenom skupu u Kingstonu, Jamajka nedaleko od mesta na kome je pre 36 godina rodjen.Jedna od glavnih arterija grada ,nazvana svojevremeno Vasington sada se zove Bulevar Boba Marleya.Njegov spomenik se nalazi na pocasnom mestu u parku nacionalnih heroja . On je za stanovnike Jamajke bio mnogo vise od muzicara. Bio je nacionalni heroj politicki simbol i otelotvorenje mnogih aspiracija crnih ljudi ne samo Jamajke vec celokupnog treceg sveta.On je svojom muzikom istrazivao neka od onih drustvenih i politickih pitanja koja zauzimaju kljucno mesto u svetu danas: pitanje pravde, rasne jednakosti, ekonomske potlacenosti zamalja treceg sveta i covekove slobode uopste.Vrlo je bitno i to da je pred sam kraj svog zivota Marley prihvatio pravoslavnu veru. Poslednja pesma koju je Marley za zivota snimio zove se “ Redempsn song”,tj, “Pesma Spasenja” , zavrsava svoj poslednji album “ Ap rajzing”.Izmedju ostalog umetnik tu peva : “ Sve sto sam uvek imao bila je sloboda”.
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 10:29 pm.