Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

propoved koju je odrzhao nemachki sveshtenik Fridrih Grisendorf god. 1945, u Everburgu kraj Osnabrika, gde se tada nalazilo na hiljade srpskih zatvorenika.

nasha otadzbina je izgubila rat, pobedili su Englezi, Amerikanci, Rusi, tu pobedu odneli su oni, medjutim, ima ovde medju nama jedan narod koji je od svih pobednika izvojevao jednu mnogo lepshu pobedu, drugachiju, pobedu dushe, pobedu srtza, pobedu mira i hrishtjanske ljubavi, taj narod su Srbi!!!

mi smo ih ranije samo povrshno poznavali, ali takodje smo dobro znali shta smo mi chinili u njihovoj otadzbini.

ubijali smo na stotine Srba, koji su branili zemlju, za jednog nasheg ubijenog vojnika, koji je, inache, predstavljao vlast okupatora-nasilnika.
pa ne samo da smo to chinili, vetj smo sa bogonaklonoshtju posmatrali kako tamo putzaju na Srbe sa svih strana:
Italijani, i Hrvati, i Madjari, i Shiptari, i Bugari, i.... znali smo da se ovde medju nama nalazi 5000 Srba i njihovih ofitzira, koji su nekad prestavljali elitu drushtva u svojoj zemlji, a sada liche na zhive kosture, malaksali i iznemogli od gladi.
znali smo da kod Srba zhivi verovanje, da:
ko se ne osveti-taj se ne posveti i mi smo se zaista plashili najvishe te osvete srpskih muchenika.
bojali smo se da tje oni posle kapitulatzije nashe zemlje chiniti s nama isto ono shto smo mi njima chinili...

zhivo smo zamishljali tu dramu i vetj smo u mashti gledali nashu detzu kako plove niz kanalizatziju ili ih peku u gradskoj pekari, zamishljali smo ubijanje nashih ljudi, silovanje nashih zhena, rushenje i razaranje njihovih domova....
medjutim kako je bilo???
kad su pokidane logorske zhitze i kad se 5000 zhivih kostura rasulo slobodno po nashoj zemlji, oni su milovali nashu detzu, poklanjali im njihove dobijene bombone, mirno razgovarali sa nama.
Srbi su dakle milovali detzu onih koji su njihovu otadzbinu zavili u tzrno, tek sad razumemo zashto je nash pesnik Gete uchio njihov jezik. Sad tek svatamo zashto je Bizmarkova poslednja rech na samrtnoj postelji beshe-Srbija!!!

ta pobeda je vetja i uzvishenija od svake materijalne pobede!!!
takvu pobedu, chini mi se, mogli su izvojevati i zadobiti samo Srbi, odgajani u njihovom svetosavskom duhu i njihovim junachkim srpskim pesmama koje je nash Gete tako mnogo voleo...
Ova pobeda tje vekovima zhiveti u dushama Nemaca, a o toj pobedi i Srbima koji su je izvojevali zheleo sam da posvetim ovu moju sveshtenichku propoved!!!
samo dolaze u obzir pozitivni komentari u prilog srpskog naroda, molim lepo, nash Srbin JA!!!
Pa bio je zainteresovan za Srpske epove i narodne pesme posto je za njegovo vreme zavrsavan prevod za Strahinjicu Bana i sa nestrpljenjem je cekao prevod kraja pesme jer su ostali bili poznati,na njemu su radili Vuk i Njegos i kada je na kraju cuo prevod da je oprostio zeni preljubu i izdaju i da nije dao braci da je ubiju bio je zaintrigiran i blago razoicaran jer mu se to nije nikako uklapalo u profil takvog junaka i Srbina uopste kako ih je on zamisljaolol
[quote="Binic"]samo dolaze u obzir pozitivni komentari u prilog srpskog naroda, molim lepo, nash Srbin JA!!!
E moj Binicu, slabo ce biti komentara onda, molim lepo Ja!!!
Ova pobeda tje vekovima zhiveti u dushama Nemaca, a o toj pobedi i Srbima koji su je izvojevali zheleo sam da posvetim ovu moju sveshtenichku propoved!!!


Pa, izgleda da je ta pobeda najzad umrla u dusama Nemaca.
Izgleda da je nacisticka Nemacka bar imala dusu. A i vise Nemaca.
Izgleda da je nacisticka Nemacka bar imala dusu. A i vise Nemaca.


a i saveznika, shto domatjih, shto belosvetskih ala!!!
Lepo je posedovati nacionalni ponos.
Ali shta je sa Srbijom i Srbima sada?
:?
Biniću, nismo mi Srbi tolko mali kolko smo zaebani. 8)
Možda nam je baš zbog toga Bog opet dodelio tešku ulogu "tvrdog oraha" kojeg "veliki i moćni" lome i lome, dok zube ne slome. 8)

Nema nam druge neko da izdržimo, kao i uvek kroz istoriju.
Kaže izreka stara da sila Boga ne moli, ali da ni Bog silu ne voli.
Samo su četiri naroda posmatrano kroz istoriju ostala nepokorena, a to su: Jevreji, Kurdi, Jermeni i Srbi, pa nam je i zbog toga sudbina takva kakva jeste, jbg-a. wink 8)
Lepo je posedovati nacionalni ponos.
Ali shta je sa Srbijom i Srbima sada?
:?


lepo sam i ja iznenadjen, pa sad mi samo ostaje da josh jache i zheshtje istrajavam, o, ovima sada, pa to je kod nas kao i uvek, nishta novo, "jedna lasta ne chini proletje", kako na ovoj tako i na onoj strani!!!
Biniću, lepa ti ova priča...
Jel to znak da si razumeo šta sam mislio o "generalu"?
Ti su Srbi onda bili dostojanstven narod...
Nisu ubijali nejač...
Nisu branili i hvalili te što ubijaju nejač...
Ozdraviće ovaj narod vremenom...
Da li će se i opametiti... ne znam...
ovome je ispran mozak nemojte mu zameriti televizor mu hvata samo b92 roll
Biniću, lepa ti ova priča...
Jel to znak da si razumeo šta sam mislio o "generalu"?
Ti su Srbi onda bili dostojanstven narod...
Nisu ubijali nejač...
Nisu branili i hvalili te što ubijaju nejač...
Ozdraviće ovaj narod vremenom...
Da li će se i opametiti... ne znam...


znam nashto aludirash, u krivu si dechko, nego je taj nash Djeneral samo kaznio pochiniotze nejachi, a dokaz da menjash teze su Skelani, Kravice i Bratunac, tamo su dechko od dva meseca starosti do 88god. i to na najsvirepiji moguci nachin pogubljeni dok su ti zlotvori dobili metak ili geler i to samo oni koji su bili vojnosposobni po nashem PS, a poenta priche i jeste dokle vishe prashtati i zarad chega, kad vidish te shvabe kako se i danas dan odnose prema nashem narodu!!!
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 9:39 am.