Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
propoved koju je odrzhao nemachki sveshtenik Fridrih Grisendorf god. 1945, u Everburgu kraj Osnabrika, gde se tada nalazilo na hiljade srpskih zatvorenika.

nasha otadzbina je izgubila rat, pobedili su Englezi, Amerikanci, Rusi, tu pobedu odneli su oni, medjutim, ima ovde medju nama jedan narod koji je od svih pobednika izvojevao jednu mnogo lepshu pobedu, drugachiju, pobedu dushe, pobedu srtza, pobedu mira i hrishtjanske ljubavi, taj narod su Srbi!!!

mi smo ih ranije samo povrshno poznavali, ali takodje smo dobro znali shta smo mi chinili u njihovoj otadzbini.

ubijali smo na stotine Srba, koji su branili zemlju, za jednog nasheg ubijenog vojnika, koji je, inache, predstavljao vlast okupatora-nasilnika.
pa ne samo da smo to chinili, vetj smo sa bogonaklonoshtju posmatrali kako tamo putzaju na Srbe sa svih strana:
Italijani, i Hrvati, i Madjari, i Shiptari, i Bugari, i.... znali smo da se ovde medju nama nalazi 5000 Srba i njihovih ofitzira, koji su nekad prestavljali elitu drushtva u svojoj zemlji, a sada liche na zhive kosture, malaksali i iznemogli od gladi.
znali smo da kod Srba zhivi verovanje, da:
ko se ne osveti-taj se ne posveti i mi smo se zaista plashili najvishe te osvete srpskih muchenika.
bojali smo se da tje oni posle kapitulatzije nashe zemlje chiniti s nama isto ono shto smo mi njima chinili...

zhivo smo zamishljali tu dramu i vetj smo u mashti gledali nashu detzu kako plove niz kanalizatziju ili ih peku u gradskoj pekari, zamishljali smo ubijanje nashih ljudi, silovanje nashih zhena, rushenje i razaranje njihovih domova....
medjutim kako je bilo???
kad su pokidane logorske zhitze i kad se 5000 zhivih kostura rasulo slobodno po nashoj zemlji, oni su milovali nashu detzu, poklanjali im njihove dobijene bombone, mirno razgovarali sa nama.
Srbi su dakle milovali detzu onih koji su njihovu otadzbinu zavili u tzrno, tek sad razumemo zashto je nash pesnik Gete uchio njihov jezik. Sad tek svatamo zashto je Bizmarkova poslednja rech na samrtnoj postelji beshe-Srbija!!!

ta pobeda je vetja i uzvishenija od svake materijalne pobede!!!
takvu pobedu, chini mi se, mogli su izvojevati i zadobiti samo Srbi, odgajani u njihovom svetosavskom duhu i njihovim junachkim srpskim pesmama koje je nash Gete tako mnogo voleo...
Ova pobeda tje vekovima zhiveti u dushama Nemaca, a o toj pobedi i Srbima koji su je izvojevali zheleo sam da posvetim ovu moju sveshtenichku propoved!!!
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 1:49 pm.