Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Ovih dana je Svetska zdravstvena organizacija objavila podatke i prognoze o broju zrtava saobracajnih udesa u Svetu.

Srbija je i u ovoj oblasti na neslavnim pozicijama u listama statistickih pokazatelje.

Ali, saobracaj (kao ni zivot) nije statistika. Saobracaj je: vozac za volanom automobila, kamiona ili autobusa, covek koji je biciklom krenuo na posao, dete koje ide u skolu....

Svakim nepromisljenim postupkom u saobracaju dovodimo u opasnost sebe, svoje najblize i sve druge ucesnike u saobracaju. Saobracajni propisi sluze da urede odnose medju ucesnicima u saobracaju tako da se saobracaj odvija bezbedno, ali i efikasno...

O saobracaju, sa bezbednosnog, a i sa svih drugih stanovista, se nedovoljno javno govori. Haj'mo malo da tupimo o tome. Smile.

Vasa zapazanja, primeri loseg i dobrog postupanja, postovanje i nepostovanje propisa...
Ajd ti lepo nama uz krempite nacrtaj pravije puteve sa manje raskrsnica...pa cemo valjda bolje voziti....ili ce nas bolje vozati...
Uvek postujem propise, postujem ogranicenja brzine i sl. E, sada, sto meni u desnoj traci pri 80 km/h u Beogradu sviraju i pokazuju prstic kroz prozor kao >Ajde ludaco, vozi!< To je njihov problem.
Ali, nije dovoljno da samo ja postujem propise. Sto bi moj tata rekao "Znam ko je za ovim volanom, ali ne znam ko je iza mene ili ko mi dolazi u susret."
Ajd ti lepo nama uz krempite nacrtaj pravije puteve sa manje raskrsnica...pa cemo valjda bolje voziti....ili ce nas bolje vozati...


Putevi bez raskrsnica su putevi na koje ne moze da se udje... a putevi na koje ne moze da se udje nisu potrebni...
Uvek postujem propise, postujem ogranicenja brzine i sl. E, sada, sto meni u desnoj traci pri 80 km/h u Beogradu sviraju i pokazuju prstic kroz prozor kao >Ajde ludaco, vozi!< To je njihov problem.
Ali, nije dovoljno da samo ja postujem propise. Sto bi moj tata rekao "Znam ko je za ovim volanom, ali ne znam ko je iza mene ili ko mi dolazi u susret."


Hoces li da odustanes od postovanja saobracajnih propisa zato sto ih drugi ne postuju?
I ako kada vozim, vozim auto sa dipl tablicama koje policija ne zaustavlja, znaci ne postujem propise zbog policije vec zbog sebe. zna se i meni nekada desiti da se zanesem i predjem "malo" ogranicenje, ali i pored toga mislim da sam pazljiv vozac Smile, ali znam koja je budala sa ove strane volana, ali sa suprotne JOCK mrgreen
Hoces li da odustanes od postovanja saobracajnih propisa zato sto ih drugi ne postuju?


Naravno da necu BR. Ali bih se osecala mnoooooogo sigurnije kada bi ih postovali i drugi.

Prosle nedelje zamalo da se "udesim". Prestrojila sam se da skrenem desno, dam zmigavac da se prestrojavam, dam zmigavac da skrecem desno, vec motam i skrecem i kreten me obilazi sa desne strane. I jos se buni kada mu legnem na sirenu. Sreca pa sam bila pribrana a vozilo iza mene je bilo dovoljno daleko. Vozila sam dete od 4 godine u autu.

Takvima treba dozivotno zabraniti da voze. evilevilevil
Samo da izvučem jedan zaključak...
“Nikad ne skreći sa pravog puta”...

Jesam li promašio temu :?:
Samo da izvučem jedan zaključak...
“Nikad ne skreći sa pravog puta”...

Jesam li promašio temu :?:


Nisi temu, promasio si put. :!:

"Svaki pravac vodi u pogresnom smeru o cemu svedoci vec prva sledeca krivina"

prof. Lorentz
Sto se tice prometa, pridrzavam se pravila.
Ako ne moram nigde da idem ili da nesto teglim, vise volim da setam nogicama, jer mi je i onako sve na dohvat ruke. Wink
Imao sam vozacku dozvolu tek nekoliko dana kada me je, na putu u blizini Kragujevca, zaustavila saobracajna policija. Vozio sam brze nego sto je dozvoljeno i napravio jos neka s...a, sve u svemu, za oduzimanje dozvole na licu mesta... Ne, nisam bio bahat nego nevest.

Videvsi da sam tek dobio vozacku dozvolu policajac nije hteo da mi je oduzme. Naplatio mi je mandatnu kaznu za prekoracenje brzine, "prevideo" ostale prekrsaje i dao mi savet:

"Kada vozis poznatim putem i znas zbog cega je postavljen znak ogranicenja brzine, onda mozes sebi da dozvolis luksuz da vozis brze nego sto je dozvoljeno, uz rizik da ti uzmemo pare. Ali, kad vozis nepoznatim putem, a tebi su sada jos uvek svi putevi nepoznati, postuj ogranicenja brzine. Nije lud taj koji je postavio ovaj znak, on tu sigurno stoji s nekim razlogom."
Jedan moj prijatelj je imao sledece iskustvo:
Vozio je nocu novoizgradjenim sirokim putem relativno brzo i ugledao znak ogranicenja brzine do 30 km/s....usporio je, vozeci tako pola kilometra po odlicom putu, a onda naidje ponovo na isti znak...i dalje je vozio polako ne shvatajuci zasto je brzina ogranicena...Nakon jednog kilometra lagane voznje, naidje na isti znak i zakljuci da postavljeni znaci nemaju smisla i opet poce brze da vozi po novom putu..nakon pola kilometra sleteo je na tucanik i jedva iskontrolisao vozilo...
(putari nisu sklanjali ranije postavljene oznake duz puta...)
Borba za bezbedniji saobraćaj se između ostalog vodi i drakonskim kaznama. Međutim, mislim da su prosečni vozači najugroženija kategorija stanovništva a navodim samo neke od razloga:
1. Vozimo krševe zbog lošeg standarda ugrožena bezbednost.
2. Plaćamo održavanje puteva a znamo kakvi su i kako se odražavaju i na vozilo i na bezbednost vozača.
3. Plaćamo osiguranje a ono se vrlo teško naplaćuje u slučaju sudara.
4. plaćamo putarinu na auto putevima koji jedva da se tako mogu i nazvati.
5. Plaćamo parkiranje (najčešće deo ofarbanog trotoara) i paukiranje jer treba da finansiramo sport. Naravno, ako nam neko udari ili ogrebe auto za to niko ne odgovara.
6. Među prvima smo za dopunu budžeta kroz povećanje cene goriva.
7. Mogu nas naterati na vanredni tehnički pregled. Ako smo neispravni platimo uz skidanje tablica, a ako smo u redu niko nam neće platiti protraćeno vreme.
Ostalih razloga mogu i drugi da se sete. Drugim rečima, borba za bezbedniji saobraćaj treba da se vodi na više frontova multidisciplinarnim pristupom a ne samo drakonskim kaznama. Što se tiče brzine, na nekim mestima je ograničenje 40 km a realno bi moglo da bude 60km i onda pada vaćarenje za prekoračenje 10-15 km.
Svi se brinu o nama, a nama kičma puca!
Neko bi rekao da sam za nepoštovanje zakona i protiv kazni. Ne, naprotiv. Ja sam za dobar, jasan zakon i njegovo još bolje sprovođenje ali ne i za dranje kože sa leđa. Što se tiče velikih kazni i poena bogati i besni će i to znati da reše i divljaće kao i do sada.....

Pozdrav saobracajnoj policiji......... lolwink ))
Kao i u svim oblastima zivota kod nas, tako i u saobracaju ima mnogo toga sto u zakonskoj regulativi i svakodnevnoj praksi mora i moze da se popravi. To je posao drzavnih institucija i sluzbi.

Jedan od srodnih zadataka je i informisanje, edukacija i prpaganda bezbednosti saobracaja. E tu mozemo i da im pomognemo i to je razlog sto sam pokrenuo ovu temu: da kroz komentare, primere iz svakodnevnog zivota (kao Guardian), zapazanja... skrenemo jedni drugima paznju na sve sto nas u saobracaju ugrozava i da time doprinesemo sopstvenoj i bezbednosti drugih.
Poštujem sve osim ogranicenja... 8) oops
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 6:36 pm.