Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

od
Postoji i zemlja u kojoj muškarac može biti uhapšen samo ukoliko senzualno pogleda drugu ženu! Donosimo vam još veoma zanimljivih činjenica iz različitih delova sveta, a vezanih za brak i razvod.

Po definiciji brak je društvena, verska i zakonska zajednica između dve osobe različitog ili (u novije vreme) istog pola, dok je razvod prestanak bračne zajednice prosto rečeno. Brak kao i razvod nije isti u svim delovima sveta...
Razvod kao i brak imaju svoje običaje koji u nekim zemljama mogu da izgledaju čudno,smešno, ili uzašavajuće. Još uvek postoje širom sveta zemlje u kojima važe neki stari običaji o razvodu i o braku koji "vuku korene" još iz davnih vremena


1. Saudijska Arabija
U Saudijskoj Arabji žena stiče pravo da zatraži razvod od muža ukoliko joj muž ne donosi svežu kafu svako jutro. O.K. znamo da žene vole jutarnju rutinu, kao i muškarci, ali nije li ovo pomalo "prejednostavno"? Ovo je samo klauzula u zakonu, jer su brakorazvodne parnice prava retkost u Saudijskoj Arabiji

2. Hong Kong
Hong Kong deo Kine ali koji ima posebnu vrstu autonomije. Tako da je deo zakona o razvodu povučen iz drevnih običaja. Po tom drevnom zakonu surpuga ima pravo ubiti muža ukoliko ga uhvati u prevari. Ako se već odluči na "zakonom predviđenu kaznu" ima ga pravo ubiti samo golim rukama, nikako hladnim ili vatrenim oružjem.?!

3. Država Samoa
U ovoj državi je tehnički legalno da žena podnese zahtev za razvod ako njen muž zaboravi na njen rođendan. Usput pitanje koliko bi vas mukaraca postalo samci da živite u ovoj zemlji?

4. Škotska
Do 1939. godine ukoliko ste bili intimni sa nekom ženskom osobom, morali ste je oženiti. Tako je to nekada bilo

5. Savezna država Kansas,SAD
Sasvim je legalno podneti zahtev za razvod ukoliko se muški supružnik i majka supruge ne slažu.

6. Brak u Kuvajtu
Po drevnom zakonu u Kuvajtu muškarac može biti uhapšen samo ako senzualno pogleda drugu ženu. Zabranjeno mu je da sa "požudom" gleda i ženski rod životinja. Zbog čega su u zakon uveli ovaj deo oko životinja ne znamo ali izgleda bizarno do krajnjih granica uma

7. Brak u saveznoj državi Kolorado
Ovaj deo SAD-a uključujući i Hartford je vlasnik do sada najčudnijeg dela u zakonu o bračnim partnerima. Po tom najčudnijem zakonu o braku muškarac može prenoćiti u zatvoru ako se namršti na suprugu nedjeljom. Ostalim danima u sedmici to valjda ispada uredu, znači nedeljom nema mrštenja muškarci.

8. Savezna država Južna Karolina
U Južnoj Karolini mušku osobu mogu krivično goniti ako zaprosi djevojku i ne venča se sa njom. Lažna prosidba ili odustajanje od braka podleže "uvredi protiv morala i pristojnosti", i tehnički time vređate i samog Isusa Hrista. Ovo je izgleda definitvno država u kojoj djevojci ne smete reći "udaj se za mene".

9. Aboridžinski zakon u Australiji
U Australiji ako aboridžinska žena želi razvod, mora se potruditi da ga ubedi. S druge strane, ako to ne uspe, može otići i udati se za drugog muškarca, čime je njen prvi brak automatski poništen.!

10. Grad Delaver, SAD
Poništenje braka u gradu Delaveru obe strane mogu tražiti ukoliko bred bračnim sudijom kažu da su u zajednicu stupili "iz opklade ili šale". Šta reći, jedan od najednostanijih razloga da poništite brak sa nekim, čudno zar ne?
Izvor: Zanimljivosti dana
Captcha izazov
Osveži sliku
Prepišiti verifikacijski kod iznad