Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Kazem ti, neke stvari se rade iz zadovoljstva, he he wink
Kazem ti, neke stvari se rade iz zadovoljstva, he he wink


Pravi prosvetitelj! Tongue
kasika i noz su se upotrebljavali od kada je sveta(mozda malo civilizovanijeg) i veka.

Viljuska pak se prvi put pojavljuje na srednjem istoku u IX veku da bi bila uvezena iz Vizantiji u XI veku u Italiju i...kasnije krenula po Evropi...da bi stigla i u Srbiju na drorove bogatijih knezova.I da se postavljačica teme ne naljuti što smo joj skrenuli tok postova, da se vratimo na osnovnu ideju kojom se rukovodila. Smile

Dakle, tačan je navod koji je gore iznela i evo sasvim male dopune:

Viljušku je na zapad donela vizantijska plemkinja Marija Argir, kao svoj miraz, pošto se udala za sina jednog italijanskog dužda.
E, a ovde ko se snađe.... roll Tu se nije znalo ko koga i na koji način! Tongue

Filip II, krаlj Špаnije, se oženio Anom od Austrije, ćerkom svoje sestre Mаrije Hаbzburške. NJihov je sin Filip III, krаlj Špаnije.

Luj XIV (Nаjhrišćаnskiji krаlj), krаlj Frаncuske, se venčаo sа Mаrijom Terezijom od Špаnije, sа kojom je u dvostrukom srodstvu jer su njihovi roditelji brаćа i sestre. Mаjkа Lujа XIV, Anа Austrijskа, je sestrа ocа Mаrije Terezije, Filipа IV, krаljа Špаnije, а otаc Lujа XIV, Luj XIII je brаt mаjke Mаrije Terezije, Elizаbete Frаncuske, prve žene Filipа IV.

Mаrijа Henrikа Stjuаrt, jednа od sestаrа krаljevа Čаrlsа i DŽejmsа II, udаlа se u Holаndiji zа Viljemа II Orаnskog, а u tom brаku je rođen knez Vilijаm III Orаnski, koji se oženio nаjstаrijom DŽejmsovom ćerkom Meri II.

Mаrijа Anа od Špаnije, mаjkа cаrа Leopoldа I, sestrа je Ane od Austrije, mаjke Lujа XIV. I sestrа je špаnskog krаljа Filipа IV, koji je otаc Mаrije Terezije žene Lujа XIV. I ćerkа je, Mаrgаrete Austrijske sestre cаrа Ferdinаndа II, ocа svogа mužа Ferdinаndа III.

Sestrа Leopoldа I, Mаrijаnа Austrijskа, se udаlа zа svog ujаkа, Filipа IV Špаnskog, а Leopold I se oženio njihovom ćerkom i svojom sestričinom Mаrgаretom Terezijom, sestrom Mаrije Terezije od Špаnije žene Lujа XIV.

Sin Ferdinаndа I, Mаksimilijаn II, cаr Austrije, oženio se Mаrijom Hаbzburškom sestrom svogа ocа i sа njom dobio ćerku Anu Austrijsku, kojа se udаlа zа Filipа II, krаljа Špаnije, svog stricа i brаtа od tetke, koji je sin Kаrlа V: U tom brаku rodio se Filip III, krаlj Špаnije, koji se oženio Mаrgаretom Austrijskom, ćerkom Kаrlа II Štаjerskog brаtа njegovog dede Mаksimilijаnа II, i sа njom je dobio krаljа Filipа IV i Mаriju Anu Špаnsku, kojа se udаlа zа Ferdinаndа III, cаrа Austrije i svog brаtа od ujаkа (pošto je on sin brаtа njene mаjke).
roll roll roll roll roll
možda bi i bilo jasnije da se cesto ne pominje kralj Španije,kralj Španije lol lol
... Čovek u proseku trepne oko 15 000 puta na dan,i da svaki treptaj traje oko 0,15 sekuvdi!!! wink
kakav je uticaj mesecevih mena na sexualni zivot muva?
Covek piso,jebote,disertacijuuuuuuuuu
zavisi od jačine centrifuge.............Smile))
mesaj Ruzooooooooooo,
umorna sam pusti centrifugu
Да ли је лубеница поврће, а парадајз воће? Звучи ли чудно ово питање? Шта је шта? Знамо ли или не знамо шта, и уз шта, и кад и како треба да једемо?

Освежење за летњу жегу

Чврста тамнозелена кора, често прошарана светлијим пругама, испод које се налази сочно и слатко месо плода црвене боје које је, добро расхлађено, лети права освежавајућа посластица, несумњиво указује да је лубеница воће.
Ипак, закључак на који упућују искуство и наше чуло укуса је погрешан. Научници кажу да је лубеница, или бостан, латинског имена Citrullus vulgaris, једногодишња зељаста биљка, у ствари поврће из породице бундева у коју спада и краставац. Пореклом је из тропских области Африке. Према неким подацима које наводи Дејвид Ливингстон (1813–1873), британски лекар, мисионар и велики истраживач Африке, изворно потиче с руба пустиње Калахари. Он је ову биљку необичних и укусних лоптастих плодова, која врежама пузи по тлу, 1850. године ту нашао у изобиљу и одушевио се укусом.

Јабука за царску слатуЗа парадајз, Solanum lycopersicum, научници кажу да је вишегодишња биљка из породице помоћница и спада у воће. Али, састав ћелија указује и да је у блиском сродству с дуваном, паприком, кромпиром, патлиџаном. Како није сладак као плодови које називамо воћем, с кулинарске тачке гледишта парадајз је поврће и најчешће се служи као салата или се користи за кување, а не као посластица попут већине воћа.
Потиче из Јужне Америке, тачније из Перуа. Верује се да је парадајз на Стари континент донео шпански истраживач и освајач Фернандо Кортес (1485–1547) средином 16. века, мада постоје оправдане сумње да су Европљани за њега сазнали много раније и да га је још 1493. године открио италијански морепловац Кристифор Колумбо (1451–1506).
Најстарији запис о парадајзу, а уз то и стручан, потиче из 1544. године, а сачинио га је италијански лекар и ботаничар Пјетро Андреа Матиоли. Случајно или због изгледа који га је подсећао на познато воће, ботаничар је парадајз назвао „pomo d’oro”, што значи „златна јабука”.
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 11:34 pm.