Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Pregled samo jednog posta.
U antičkom svetu nezi tela, a naročito muškog, posvećivala se izuzetna pažnja. Uporne gimnastičke vežbe i stalna sportska nadmetanja imali su za cilj da se formira skladno muško telo po idealima koje prepoznajemo na brojnim helenističkim i rimskim skulpturama. Žene su u tom pogledu bile potpuno zapostavljene. S druge strane, njihova privilegija bila je, ukoliko su im to mogućnosti dozvoljavale, da veći deo dana provedu pred ogledalom, gde bi, uz pomoć dvorkinja i robinja, doterivale svoj izgled, koristeći sve tada dostupne kozmetičke preparate.

Nega tena kože

Rimljani su bili ranoranioci. Nakon ustajanja, sledilo je vrlo ovlašno umivanje, a zatim sređivanje frizure. Pošto je frizura doterana, moglo se pristupiti kozmetičkom tretmanu i šminkanju. Rimske dame su izbegavale izlaganje suncu i vetru, da ne bi preplanule. Što belji ten bio je želja svake žene. Ukoliko ih priroda time nije obdarila, pribegavale su raznim sredstvima kako bi ga ostvarile. Navešćemo neke od poznatih recepata za beljenje kože: mast od ceruse i krokodilske pogani koja se koristi za lice i belilo od krede i olovnog praha za beljenje tela. Da bi se izbegle pege na koži, korišćeno je mleko od magarca i sok od telećih nogu, koji se 40 dana tiho kuvaju na vatri, dok se sjaj kože dobijao stavljanjem brašna od boba.

Uz belo lice išli su rumeni obrazi i usta. U tu svrhu korišćena je pena od crvenog nitra kao i rumenilo dobijano od morskog lišaja ili vinskog taloga.

Zubi i usta

Poželjno je bilo da zubi budu beli i sjajni. Prašak od plovućka kamena i istucane kosti ovnujskog repa čiste zube da budu "kao dva niza sitna bisera". U istu svrhu upotrebljavan je i prašak od jeljenjeg roga ili istucane drenjine. Ukoliko je neko patio od neprijatnog zadaha iz usta, mogao je to izbeći korišćenjem kolačića od izmirne.

Šminka obrva i lica

Kontrast belom licu rumenih obraza i usta daje crnilo obrva i trepavica. Obrve su morale da budu tanke. Prvo su se oblikovale pincetom, a zatim se mazale, kao i trepavice, crnilom koje se dobijalo od čađi ili antimonovog praha. Na isti način izvlačene su i linije oko očiju. Ovako našminkana, Rimljanka je provodila čitav dan. Šminku je skidala tek pred spavanje. Jedan pripadnik jačeg pola toga doba zlobno je primetio "da žena ne spava sa svojim licem, već ga ostavlja u stotine teglica".

Kako je većina rimskih bogataša večeri provodila učestvujući u večerinkama obilno zalivanim vinom, mamurluk je bio česta pojava. Da bi ujutru opet imali svež ten i bistar pogled, rimske dame i gospoda pili su ocat, a da bi izbegli glavobolju dobro je je bilo oblagati čelo bršljanovim ili kupusovim lišćem. Ako bi se kojoj dami višak godina ocrtavao na licu, ono se podmlađivalo noćnim oblozima od brašna od pasulja.

Otklanjanje maljavosti

Maljavost tela takođe je morala da se izbegne. Za otklanjanje malja sa tela žene su koristile sredstvo sastavljeno od raznih smola (dropax). Sličan efekat postizan je i trljnjem kože smesom bele vinove loze ili tečnošću koja je načinjena od bršljena, kozje žuči i magareće masti, ali i trljanjem tela krvlju slepog miša.

Održavanje kose

Nezi kose se posvećivala posebna pažnja. Ideal je bila sjajna i gusta kosa. Rast kose se podsticao trljanjem isprženim magarećim kopitom, a sjaj joj je davao tečni galski sapun pomešan sa uljem lešnika, oraha i drugog bilja. Ukoliko neka gospođa nije bila zadovoljna kvalitetom i izgledom svoje kose, mogla je sebi da priušti periku koja je bojena mešavinom kozjeg loja i pepela bukovog dreveta, uz mogućnost izbora boje - plave ili crne.

Ovako sređenoj ženi preostalo je samo da stavi još parfem i mogla je da izađe na ulicu. Proizvodnja parfema, poznata još iz starog Egipta, preko Feničana i Grka, doživljava procvat u vreme Rimskog carstva. Mirisi su dugo bili obavijeni velom tajne i verovalo se da ih ne spravljaju ljudi već da potiču od bogova. Latinski izraz parfem (per fumum) postaje opšti izraz u celom svetu za sve isparljive i mirišljave supstance. Kao i danas, rimske dame nisu žalile novca da bi došle do ovih skupocenih proizvoda.
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vreme je 1:40 pm.