Registracija
Upoznavanje.net vam pomaže da se povežete sa drugim ljudima iz vašeg života.

Otvaram temu sa Rakletom, na sledećem linku možete pročitati vise o ovom siru:
https://bonapeti.rs/n7-86011-Raklet


Zna li neko gde može da se kupi Raklet u Srbiji?
Poslednja izmena Februar 7, 4:32 pm od Zmajolika.
lollollol
A da mi kazes hvala za ideju?!

I zasto brisete postove?!
- For God´s sake, Effie, why can´t you be like other girls?!
-Because the world is overcrowded with other girls Smile


pre nego sto me iskometarises, potrudi se da si jebeno savrsen/a
Kontrasica kaže...

lollollol
A da mi kazes hvala za ideju?!

I zasto brisete postove?!



Kontašice, bila si u pravu, bolje je da imamo temu o sirevima, tako da je tema prepravljena.

Ovde možete pisati o omiljenim sirevima, receptima, gde kupiti i sl..

Postovi koji nisu u vezi teme, uvredljivi postovi, duplirani postovi se brišu. Posle par obrisanih postova korisnik će biti suspendovan na 24h. U kategoriji Ničija zemlja možete pisati šta želite, a u ostalim kategorijama pratite temu o kojoj se piše.
Poslednja izmena Decembar 25, 4:37 pm od Zmajolika.
Krompir sa sirom

Veoma ukusno jelo koje zahteva malo namirnica i veoma je lako za spremanje. Servira se toplo ali može se poslužiti i hladno iz frižidera. Možete začiniti sa još začina po želji i sa malo kobasice ili mlevenog mesa ali mi ga preporučujemo u ovoj formi jer ističe ukus sira.

Sastojci:
1,5 kg očišćenog krompira
1 kašikica soli za vodu
500g domaćeg sremskog sira
125 gr putera
500g kiselog mleka
4 jajeta

Priprema jela:
Krompir očistite i operite. Stavite ga da se kuva u malo posoljenoj vodi. Dok se krompir kuva, izgnječite sir. Nauljite posudu u kojoj ćete krompir zapeći. Krompir seckajte na kolutove i tako poslažite jedan red u pekač ili sličnu posudu. Na krompir stavite izmrvljeni sir. Na sir ostatak krompira, takodje iseckan na kolutove. Otopite puter i prelijte ga preko krompira i sira, stavite da se peče na 200°C. Pečete dok malo ne porumeni krompir, nekih pola sata. Umutite jaja i dodajte im kiselo mleko. Zalijte time zapečeni krompir i vratite u rernu na još 15 – tak minuta.
Kolač sa dve vrste sira i suvim grožđem!

Za 6 osoba biće vam potrebni sledeći sastojci:

200 gr kozijeg sira

100 gr naribanog Comté sira

60 gr suvog grožđa

10 listova mente

so, biber



Za testo:

3 velika jajeta

250 gr brašna

1 dl mleka

1 vrećica praška za pecivo

1 dl maslinovog ulja



Priprema: od 45 minuta do 1 sata.

Zagrejte rernu na 180 °C, i u tepsiju stavite aluminijsku foliju ili papir za pečenje.
Stavite suvo grožđe u malu posudu sa malo vode i kuvajte na jakoj vatri dok voda ne ispari.
U posudi, mikserom izmešajte cela jaja sa brašnom, praškom za pecivo, uljem, mlekom, solju i biberom.
Usitnite koziji sir i pospite po vrhu testa, dodajte seckanu mentu, grožđe, rendani Comté i eventualno, malo soli i bibera.

Lagano mešajte, sipajte testo u tepsiju i pecite 45 minuta. Poslužite toplo ili hladno.
Idealno za ove hladne dane Smile
Attachment-i
Italijanske palačinke sa nadevom od rikote i spanaća

Potrebni sastojci

Palačinke:
jaja - 4 komada
brašno - 250 g, belo
maslac - 40 g, istopljen
sveže mleko - 500 g
so - prstohvat

Nadev
rikota - 250 g, sitan sir
spanać - 250 g, skuvan (poparen i isceđen)
parmezan - 1 kašika, narenda
mocarela - 100 g, na kocke
muskatni oraščić - 1/4 kašičice
so - 1 prstohvat

Bešamel
sveže mleko - 800 ml
brašno - 4 kašike, belo
maslac - 4 kašike
beli biber - mleveni
so - po ukusu

Način pripreme:

Palačinke:

Jaja i so se umute viljuškom, dodaje se istopljeni maslac. U porcijama se dodaje brašno, meša se žičanom mutilicom, može da se koristi i mikser. Dobija se gusto teže testo. Sveže mleko se dodaje odjednom i mućenje se nastavlja dok se ne dobije srednje gusto testo. Obavezno se procedi kroz cediljku.

U tiganj se dodaje malo parče maslaca, istopi se i suvišna masnoća se otklanja kuhinjskim ubrusom.

Sipa se kutlača testa za palačinke, peče se minut po strani. Ne peče se mnogo na tiganju jer će spremanje da se nastavi u rerni.

Gotove palačnike se pokrivaju aluminijumskom folijom, da ostanu tople. Ostavljaju se sa strane do korišćenja.

Nadev:

U posudi se viljuškom promeša sitan sir rikota, dodaje se poparen i isceđen spanać, narendan sir, mocarela na kocke, so i oraščić. Sve se meša. Ostavlja se sa strane.

Bešamel:

Bešamel treba da je ređi. U dobokoj posudi se istopi maslac. Odjednom se dodaje brašno, meša se oko minuta ili dok blago ne promeni svoju boju. Mleko se sipa u malim porcijama, nakon što ga upije smesa, sipa se nova porcija mleka i uvek uz neprestano mešanje žičanom mutilicom. Tako se nastavlja dok se ne dobije lep gladak sos i čim se na kraju pojave balončići sklanja se sa ringle. Dodaje se narendan muskatni oraščić i posipa se belim mlevenim biberom.

Na dno posude za pečenje se posipa 4/5 kašike bešamela. Raspoređuje se.

Preko svake palačinke se stavlja po jedna puna kašika smese sa rikotom i spanaćem. Raspoređuje se. Uvijaju se kao paketići sa krajevima zatvorenim na unutra. Poređaju se u posudu za pečenje preko bešamela. Odozgo se preliva bešamelom. Posipa se narendanim parmezanom.

Slane palačinke se peku na 180 stepeni oko 30/35 minuta ili dok ne dobiju lepu zlatastu preplanulost.
Poslednja izmena Januar 22, 10:35 am od Zmajolika.
pa sta bi sa raklet sirom...nema????
jagoda pajkic kaže...

pa sta bi sa raklet sirom...nema????


Ima, ima. Kalenić pijaca, lok br 222 Smile
Rikota


Potrebni sastojci:
2 l punomasnog mleka
Sok od dva limuna ili 1/3 šolje destilovanog belog sirćeta
Kašičica soli

Mleko zagrejte do otprilike 93C (bilo bi poželjno da imate termometar) u posudi na šporetu. Kada mleko počne da se peni i polako otpušta paru dodajte limunov sok (sirće) i so pa sklonite sa šporeta. Pazite da mleko ne provri.

Ostavite posudu sa mlekom da odstoji na sobnoj temperaturi 10-ak minuta, a nakon tog vremena već ćete moći primetiti grudvice koje se stvaraju u mleku i da se odvaja žućkasta, vodenasta sirutka.


Sa drvenom kašikom prođite kroz mleko i ako primetite da je ostalo još dosta mleka koje se nije usirilo dodajte još kašiku limunovog soka ili sirćeta i pričekajte još koji minut.

Nakon toga procedite sir kroz gustu tkaninu, dobro zavežite i ostavite da se cedi 10-60 minuta u zavisnosti koliko suv sir želite.

Ovako pripremljen rikota sir možete čuvati u frižideru do nedelju dana.
Trapist


Sastojci:
– 8 l domaćeg mleka
– 6 dl jogurta
– 100 g soli

Priprema
1. U veću šerpu sipati mleko, posoliti, dodati jogurt i kuvati na umereno temperaturi dok ne proključa. Nastaviti sa kuvanjem mešajući bez prekida 15 minuta.
2. Odgovarajući kalup sa rupičastim dnom obložiti duplom gazom, sipati u njega pripremljenu smesu, pritisnuti teškim predmetom i ostaviti da se stegne.
3. Sir držati u kalupu 24 časa kako bi se dobro ocedio.
Poslednja izmena Februar 7, 4:56 pm od Zmajolika.
Juče sam isprobala ovaj fenomenalni recept i mogu vam reći da sam više nego zadovoljna mrgreen
Poslednja izmena Februar 12, 1:27 pm od Zmajolika.
Attachment-i
Plavi sir

Plavi sir se smatra da je sasvim slučajno izmišljen, kada se jedan pastir sakrio u pećini, u hladovinu, da bi jeo. Izvadio svoj ručak - komad hleba i kocku ovčjeg sira. Prošla je devojka, koja ga je rasejala i on je počeo pratiti, a tako i zaboravio na svoj ručak. Mesecima kasnije zbog iznenadne kiše se pastir sakrio u istoj pećini, zbog kiše, pa naišao na netaknut hleb i sir. Sir je bio prekriven plavo-zelenim nitima. Iz čiste radoznalosti, pastri je probao sir, a onda mu se usladilo i pojeo je sve.

Plavi sir je termin, koji se koristi za pravljenje sira sa kravljim mlekom, ovčijim mlekom ili kozjim mlekom i čiji je proces sazrevanja potpomognut sa buđi Penicillium. Krajni proizvod ima zelene, sive, plave ili crne šare ili tragove buđi na celoj površini. Ove šare nastaju u etapi proizvodnje kada se sir "uvija" štapićima od nerđajućeg čelika, kako bi se omogućila cirkulacija kiseonika i tako podstakao rast. Ovaj proces daje mekoću teksturi i razvija karakterističnu aromu.

Proces proizvodnje plavog sira poštuje 6 standardnih koraka, koji se koriste u proizvodnji više vrsta sira:

1. sirenje;

2. koagulacija;

3. vurda i surutka;

4. soljenje;

5. oblikovanje;

6. sazrevanje;

Odakle potiču plave ili zelene šare?
Jedinstveni oblik plavog sira je posledica specifične vrste buđi, koja se dodaje za vrme procesa pravljenja sira.

Najviše se koriste bakterije Penicillium Roqueforti i Penicillium Glaucum. Ove gljivice se najčešće sreću u prirodi i "otkrili" su ih proizvođači sira.

Kada se ova korisna bakterija uključuje u proces pravljenja sira, zavisi od vrste plavog sira, koji se pravi. Kada se proizvodi plavi sir, bakterije se uključuju ona kada se vurda potopi u poduse, da bis e ocedila i pretvorila u sir.

Penicillium Roqueforti

Ova bakterija je dobila naziv po francuskom gradu Rokfor /Roquefor(, koji je poznat po pećinama, koje su pune spora, koje se već nalaze u prirodi, Penicillium. Proizvođači sira u Rokforu prave i poznati plavi sir Rokfor.

Originalni recept za sir Rokfor podrazumeva da proizvođači ostave komad raženog hleba u pećini kraj grada. Hleb lako poprima ovu vrstu buđi. nKaon mesec dana plesni u hlebu se isušuju, melje se i kombinuje sa sirom.

Plavi sir nimalo nije lako napraviti u kućnim uslovima. Ipak, na tržištu ima veliki izbor plavih sireva. Važno je da pri izboru plavog sira gledate niti, koje treba da imaju jaku boju. Sir ne treba da ima žutu koricu, ne treba da ima lepljivu površinu, treba da je dobro upakovan i da se čuva u frižideru.
Sva vremena su GMT +1. Trenutno vreme je 12:35 am.